dissabte, 26 de desembre del 2009

Mapa conceptual projecte activitat 2.5 i CONCLUSIONS


Hola a totes i a tots,

us penjo el mapa conceptual que he elaborat a partir del projecte. Qui ha patit més canvi conceptual respecte els coneixements previs que tenia potser he estat jo, per una banda amb el tema dels insectes, ja que ens pensavem que havien criat, però un dels alumnes em va dir que no, que eren les papallones qui poneien els ous. Investigant més varem descobrir que allò era un altre insecte que havia post els seus ous en l'oruga. Molt interessant!!
En segon lloc el canvi ha estat una nova visió de les TIC i de les TAC aplicades a l'aula, la veritat és que sí que és molt important dominar-les però també ho és saber donar eines als nostres petits estudiants per tal de que puguin fer-ne un bon us per al seu pròpi aprenentatge.

diumenge, 6 de desembre del 2009

Els insectes

Bones, aquí us penjo les reflexions de l'activitat 2.5 , també val a dir que en l'apartat d'aprenents també m'hi he d'afegir a mi mateixa, ja que he après moltes coses igual que ells.

2.5 EL NOSTRE CAS: Com és un insecte?

DESCRIPCIÓ DELS AGENTS PERSONALS.

Aprenents: Alumnes d'Infantil i Cicle inicial

Mediadors: La tutora

Tecnologia mediadora: Power Point, processador de textos, accés a internet, programari J.Clic, buscador (google) i pàgina web de l'escola.

DESCRIPCIÓ DEL PROBLEMA DE PARTENÇA

Segons Johassen ens trobem amb un problema.

Ben estructurat. El problema plantejat cal un previ estructuració per tal de delimitar i acordar entre tots el que es vol estudiar. Cal planificar desprès a partir de les necessitats que han sorgit a través de les qüestions plantejades a l'aula. Es busca la manera de sol·lucionar les preguntes que han fet. Se'ls ofereixen recursos per que vagin trobant totes les respostes de l'esquema que hem elaborat entre tots. Té poca complexitat.

El problema ve plantejat a partir de les observacions realitzades per ells mateixos a partir de l'estudi dels insectes que tenim al terrari. Especificitat de camp.

PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA

L'aula de infantil i cicle inicial són uns enamorats dels insectes, els estudien els observen. Van plantejar-se que volien saber més coses de les erugues; si eren insectes o no, que menjaven, què els hi passava, estaven vives o mortes,... i l'interrogant més gran va ser a l'hora de cercar informació que un alumne va dir i “això és un insecte?, no té la forma, no es veuen les potes, és tou,...” i a partir d'aquest interrogant va ser que va començar el nostre treball, ja que volien saber-ne més coses.

L'objectiu és saber més coses d'aquest tipus d'ésser viu.

El grau de dificultat no és gaire elevat ja que es parla d'elements que estan relacionats amb elements de l'entorn immediat i en són coneixedors.

El problema està situat a l'escola (és un context determinat), per tant s'utilitzen regles per a treballar de manera procedimental, a partir d'unes normes preestablertes. A més cal seguir uns passos (index) per tal d'arribar al objectiu que ens havíem plantejat i així resoldre el problema.

CONTEXT DE L’ACTIVITAT

La realització de les diferents sessions es farà a partir de la disposició dels espais, majoritàriament es farà a l'aula ordinària, al pati i a l'aula d'informàtica (que també és aula de ciències).

L'accés als ordinadors i a internet no és un gran problema d'horari, ja que en general els podem utilitzar sempre que en tenim necessitat, acudint a l'aula d'informàtica o bé utilitzant els dos ordinadors que tenim a l'aula. Els saben utilitzar a l'hora de cercar amb els buscadors, els programes de tractament de text i les impressores. Sempre que tenen alguna dificultat pregunten a un company més gran.

CARACTERÍSTIQUES COGNITIVES, EMOCIONALS, ACTITUDINALS, FÍSIQUES DELS APRENENTS:

El grup esta format per 2 nens de P4, 2 nens de P5, un nen de primer de ci i 4 nens i 1 nena de ci. Donat que és una escola rural els alumnes estan molt acostumats a realitzar activitats conjuntament, es coneixen molt ja que tots juguen al sortir de l'escola a la plaça del poble. Encara que, cal destacar que, hi ha tres alumnes d'origen romanès i un alumne amb ACI. Hi ha un bon treball en equip, hi ha col·laboració entre els alumnes grans i petits, sobretot cal destacar que els hi agrada molt treballar i sobretot aquesta tipologia de temes més relacionats amb l'entorn o les ciències.

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES QUE L'APRENENT HA D'ASSOLIR

Identificar les característiques dels éssers vius.

Delimitar el que volem saber sobre les erugues, tot fent un índex.

Utilitzar els mitjans informàtics per a cercar informació sobre les erugues.

Relacionar conceptes nous amb els que ja tenien sobre els insectes.

Buscar i recollir informació relacionada amb els insectes i amb les erugues.

Elaborar conjuntament un esquema amb els conceptes que considerem més importants.

Exposar tot el que hem après als companys més grans de l'escola.

Fer un recull informatiu per a publicar-ho a la revista.

CONTINGUTS

Procedimental:

  • Reconeixement de les característiques pròpies dels éssers vius.

  • Utilització correcta de les eines informàtiques (text, búsqueda, dibuix,...).

  • Classificació de la informació que es va recollint.

  • Verbalització del que es va aprenent.

  • Dibuix de les diferents fases en la vida d'una eruga.

Conceptual:

  • Els éssers vius: Els insectes (les erugues).

  • Els mitjans informàtics com a eina per a cercar informació útil.

  • Característiques dels diferents programes utilitzats (google, word, paint,...).

Actituds:

  • Valoració de les aportacions dels companys.

  • Voluntat de col·laboració i ajut als companys.

  • Respecte per les eines i materials utilitzats.

SEQÜÈNCIA DE LES ACTIVITATS:

1ª sessió: Un dels alumnes planteja el problema durant una de les sessions de coneixement del medi. Als altres alumnes els sembla molt bé continuar estudiant i buscar informació sobre el tema per a saber-ne més. És fa un cartell on s'hi anota tot el que nosaltres sabem de les erugues. I a partir d'aquest com que el dúbte no ens queda resolt decidim fer un altre cartell on hi anotem tot allò que volem saber i en fem un índex.

A partir d'aquest índex ens proposem a buscar la informació que necessitem. Pensem en preguntar als pares, buscar a diferents llibres i també consultar a internet.

A la classe tenim un terrari amb 11 erugues, aquestes al llarg de tot el procès van fent canvis que nosaltres anem anotant i registrant en una llibreta. També anem fent fotografies amb una “mavica”, és una càmera molt senzilla.

2ª sessió: A l'aula d'informàtica, ens col·loquem per parelles. Escrivim eruga al cercador (també ho fem en castellà i en anglès) per tal de cercar més informació (almenys imatges). Tota aquella informació que ens sembla interessant la copiem i la enganxem en un document word i s'imprimeix.

3ª sessió: Visionem un vídeo sobre les papallones. Www.edu3.cat (del programa Besties de tv3). Comentem tot allò que ens ha cridat més l'atenció.

4ª sessió: Respondre les preguntes “què li entra? I què li surt?”. Fer un dibuix i escriure tot allò que li entra i tot allò que li surt en un altre. A partir de tot el que hem anat recollint (internet, de casa i coneixements dels alumnes) anem elaborant un esquema del model d'ésser viu (néixer, créixer, reproduir-se, alimentar-se i morir).

5ª sessió: Escrivim unes frases senzilles per tal de constatar tot el que sabem ara sobre les erugues. Ens distribuïm la informació de manera que tothom pugui escriure una part del text a l'ordinador, es posen per parelles de manera que es van corregint el text. Utilitzem el programa word.

6ª sessió: A partir de les imatges que hem tret d'internet fem un treball d'observació més precís i dibuixem tot el que veiem. Són les diferents fases en la vida d'una eruga, cadascú en té una. També dibuixem diferents tipus d'eruga.

7ª sessió: Tots aquest materials es posen en un power point (fet per la mestra) i els alumnes van explicant tot això que han descobert a la resta dels companys. Finalment escrivim un resum de 2 pàgines per a publicar-ho a la revista de l'escola.



FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA:

A partir d'un pregunta que ens feien els alumnes hem après moltes coses que en un principi no estaven plantejades. Primerament hem treballat la recerca d'informació per internet. Desprès hem organitzat i estructurat la informació. L'hem sabut interpretar i fer un esquema del model d'ésser viu. Finalment hem explicat tot això als companys més grans i a més hem sabut respondre les preguntes que ens feien. És un treball per projectes a més de ser cooperatiu, multidisciplinar i multicurs.

PROCEDIMENTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ:

Avaluació Inicial: què en sabem de les erugues?

Avaluació formativa: valorar el tipus d'ajuts que anem donant, sobretot a l'hora de fer la síntesi de la informació, utilització de les eines informàtiques i les parelles de treball.

Avaluació sumativa: a través de les sessions de posada en comú de la informació valorem que és allò que ha quedat més fluix i el que cal reforçar més. L'avaluació final serà el dia de la conferència als companys més grans.