dissabte, 28 de novembre del 2009

Cas KITE - - Modelant històries

Introducció

Aquesta activitat ha estat molt interessant, ja que no coneixia aquesta base de dades. La utilització és bastant senzilla. El fet de trobar un cas que s'ajustés a l'experiència amb les tic que jo volia plantejar també m'ha resultat força fàcil. L'únic era que l'activitat del KITE estava plantejada per alumnes de 6 a 7 anys i jo la plantejava per alumnes d'infantil.


1.- Es pot aprendre a partir de l'experiència dels altres? Experimentem-ho!

La veritat és que sí i aquesta assignatura ho esta demostrant. Planteja múltiples activitats, múltiples opcions per a fer una mateixa finalitat (penjar mp3 al blog, l'índex automàtic,...).

Són molts continguts tècnics que és evident que no podem dominar el 100%. Però poc a poc i amb l'ajuda que ens donen els companys més avançats al fòrum, ens n'anem sortint més bé del que ens pensàvem.

També ens ha servit no solament per a l'aprenentatge de les noves tecnologies,(que també i molt!), si no que ens ha servit a l'hora de saber com aplicar-les en l'àmbit educatiu i el més important, ens ha donat eines per a buscar recursos (això de la base de dades KITE, és una passada!). Aquests recursos segur que enriquiran la nostra tasca com a docents.


2.- Cas KITE. Relacionat amb l'aprenentatge significatiu

El cas que m'ha servit com a base per al meu és el cas 8261-1.

Escriure un conte

Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén

Al llarg del segon trimestre, es proposa als alumnes d'infantil (p4 i p5) d'una escola rural, escriure un dels contes que més els hi hagi agradat de les històries d'”Una mà de contes”.

L'activitat consistia en triar un dels contes que havien treballat durant el primer trimestre. Es varen fer unes votacions i al final va sortir “la gallineta rossa”. Amb això es pretenia treballar el dibuix, l'expressió artística (utilitzant les mateixes tècniques que en el vídeo)i també l'escriptura (presentació i separació de paraules).

Índex

Contingut

Accés al text

Context General

Experiència en ensenyament

Menys de 8 anys

---

Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC

A nivell d'usuari avançat

---

Tipus d’escola

Educació infantil i primària

http://blocs.xtec.cat/setfocs/

Localització del centre

Poble d’uns 365 habitants

http://bellaguarda.ddl.net/

Connexió

Internet.

---

Localització dels recursos tecnològics

Aula d’informàtica

---

Situació sòcio - econòmica dels alumnes

Classe mitjana


---

Context de la història o cas

Nivell dels alumnes

P4 i P5

---

Àrea / unitat

Ll. plàstic i ll. verbal


Fites en la història

Activitats planificades a la sessió o unitat

Visionat del conte i fer una llista dels materials que es necessitaran per a fer el seu conte.


Nivell d’aprenentatge esperat

Comprensió de la informació per a escriure les seqüències del conte i les tècniques plàstiques.

---

Tipus d’activitat

Aplicació de les TIC en el context d'aprenentatge de l'aula.

---

Activitats de la història o cas

Tecnologies utilitzades

Utilització de l'ordinador per al visionat del vídeo en una ma de contes.

Projector. Teclat,ordinador, programa word i impressora.

www.unamadecontes.cat

www.edu3.cat

Raó per la qual la fa servir

Treballar diferents tècniques plàstiques i la lectoescriptura.

---

Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)

Domini del traç, habilitats en retallar seguint una línia.


Dificultats trobades

Separació paraules utilitzant document word.

---

Ajuda / col·laboració emprada

Cap externa (treballen per parelles)

---

Rol del professor

Facilitador de la posada en comú, monitoritzar les propostes dels estudiants

---

Rol de l’estudiant

Explorar, descobrir conceptes i connexions, l'aprenentatge a través d'activitats estructurades, de productors, la creació de productes per representar el seu aprenentatge.

---

Resultats

Avaluació de l’aprenentatge

Es farà a traves de les observacions de la mestra, dels companys i d’una posada en comú final.

---

Lliçó apresa pel professor

A través del dibuix i de les tècniques plàstiques ens mostra allò que hem visionat en la pantalla. Ens mostra la seva visió a més de les seves possibilitats expressives.



Història complerta

Entrevistador: Com es desenvolupa l'activitat?

Mestra: El trimestre passat havia sortit la idea de fer un conte de la web www.edu3.cat o www.unamadecontes.cat amb les tècniques plàstiques que s'hi presentaven. Als alumnes d'infantil els hi agrada molt els contes. La presentació d'aquests és molt clara, senzilla i engrescadora. Les tècniques plàstiques són fàcilment aplicables a infantil i permeten lligar l'animació per la lectura. Creant el seu propi conte.

Entrevistador: D’on va sortir la idea de fer aquesta activitat?

Mestra: Són alumnes que els hi agrada molt dibuixar i explicar històries. Doncs bé aquesta és una excusa per a fer una activitat globalitzada de plàstica i llenguatge unit per un eix. Comunicar històries.

Entrevistador: Van construir històries a rel d'aquesta activitat?

Mestra: Sí, la veritat és que sí. Des de llavors els hi resulta molt fàcil agafar un full blanc de paper i fer la seva història, amb els personatges i amb les situacions que plantegen realment amb sentit. Les seves històries, sense ser conscients tenen: plantejament, nus i desenllaç.

Entrevistador: En què consistia l’activitat?

Mestra: Primerament fèiem el visionat del conte. L'encarregat de la classe era el responsable d'engegar i parar la projecció. Un altre alumne anotava en una pissarreta blanca totes les eines i materials que necessitaríem. Vam fer els personatges a mode de titelles (amb cartolines de colors) i desprès vam anar fent les seqüències del conte.

Cada seqüència tenia un text que consensuàvem tots i desprès l'escrivien en un full blanc. Recordant la consigna de conservar els espais en el text. Cada un d'ells escrivia a estones aquestes línies de text en l'ordinador per tal que el treball resultant fos el més entenedor possible.

Entrevistador: Com han trobat els estudiants treballar d'aquesta manera?

Mestra: El fet que siguin alumnes d'infantil, ja ve predisposat a que es treballi de manera diferent a l'aula. Sempre són molt agraïts i sempre es veu un resultat positiu a tot allò que se'ls hi planteja.

Entrevistador: Quins consells pràctics em pots donar? Característiques de l'alumnat d'infantil.

Mestra: El treball no s'ha plantejat a curt termini, si no que s'ha plantejat a molt llarg termini. Cal entendre que tot i tenir el text del conte escrit prèviament els costa molt passar-lo al ordinador, primer perquè no entenen gaire el que han escrit i segon perquè no tenen el nostre domini del teclat.

Les activitats no poden ser massa llargues. S'ha d'anar alternant. Per això és la idea del recurs del vídeo, la plàstica,... ja que un treball de lectoescriptura com aquest (escriure un conte) seria molt feixuc. I no volem que sigui una activitat pesada, volem que tinguin ganes de fer-la.

Entrevistador: Quin altre consell ens pots donar?

Mestra: En aquestes dues webs que he anomenat anteriorment hi ha molt material audiovisual. I en la d'una mà de contes, a més hi ha un espai per a retallar, enganxar i fer les seves composicions online. Molts dels alumnes s'hi connectaven a casa i això es notava, ja que donaven consells als seus companys i els proposaven coses a fer , que si he de ser sincera, jo no me'n sortia.

Entrevistador: Proposaves als pares webs per al treball a casa?

Mestra: Solament si m'ho demanen, la varietat d'alumnat fa que n'hi hagi que tinguin accés a internet i n'hi hagi que no. Això si, sempre els hi dono webs on se que hi haurà continguts apropiats per l'edat.

Entrevistador: Excel·lent, moltes gràcies.

Mestra: De res, ha estat un plaer.


2 comentaris:

  1. Hi ha una cosa que no entenc, has utilitzat el cas 8261-1 per desenvolupar una història?
    Això vol dir que l'has dut a terme, no?

    ResponElimina
  2. Te dejo aquí mi página web de Solucionarios de Matemáticas por si le interesa,un saludo

    ResponElimina